Diamanter

4C – Fyra faktorer som bestämmer en diamants kvalitet och värde:

Cut(slipning)

Många förväxlar slipningen av en diamant med dess form. De flesta diamanter slipas med den runda briljantslipningens 57 fasetter. Ju skickligare slipningen är gjord, desto mer gnistrar diamanten och desto större lyster får den. Formen på en diamant är mer en fråga om personlig smak och påverkar inte värdet i sig.
Så här bryts ljuset i en diamant:

Så här bryts ljuset i en diamant

En skicklig diamantslipare kan emellertid slipa diamanter så att mesta möjliga ljus reflekteras genom diamanten. 1. När en diamant är slipad i rätta proportioner reflekteras ljuset mellan de olika fasetterna. 2. Om slipningen av diamanten är för djup försvinner en del av ljuset genom underdelen. 3. Om slipningen är för grund försvinner ljuset genom underdelen utan att reflekteras.

De olika fasetterna på en rund briljantslipad diamant:

Fasetter rundslipad diamant

De sju populäraste diamantformerna: Briljanslipning, Navettslipning, Droppslipad, Smaragdslipad, Ovalslipad, Hjärtslipad, Carréslipad

Clarity (klarhet)

Diamanter kan mer än någon annan ädelsten återspegla ljuset och därmed visa en fantastisk briljans. Nästan alla diamanter bär spår av mikroskopiska partiklar, så kallade inneslutningar av andra mineral. Är en diamant helt fri från inneslutningar, även kallad luppren, är den av den högsta kvalitet. I en sådan sten finns ingenting som stör ljusets brytning genom diamanten. Dess klarhet förstärker ytterligare diamantens skönhet och briljans. För att bedöma en diamants klarhet används en lupp med tio gångers förstoring. Eftersom alla inneslutningar är olika och kan betraktas som naturens egna fingeravtryck är också varje diamant unik. Men ju färre inneslutningar vi kan se, desto mer värdefull är diamanten.

Guldsmed Björn Nilsson butik

Carat-Weight (vikten i carat)

Liksom alla andra ädelstenar mäts en diamants vikt och således också dess storlek i carat. En carat motsvarar 0,2 gram. En carat kan i sin tur delas upp i hundradelar. Tex 0,25 carat. Storleken är den mest uppenbara faktorn när en diamants värde bestäms. Men två lika stora diamanter kan ha mycket olika värde beroende på deras respektive kvalitet. Diamanter av olika kvaliteter finns i många olika storlekar. Här nedan visas ungefär hur stora diamanter i olika caratvikter är i verkligheten.

diamant färg

Colour (färg)

Den finaste färgen på en diamant är ingen färg alls.
En färglös diamant fungerar som ett prisma som obehindrat kan bryta ljuset i regnbågens alla färger. Även om de flesta diamanterna är färglösa, kan man finna de som är gul- eller brunaktiga, vissa kallas också champagnefärgade.

Diamanter finns också i varierande färger så som grönt, rött, blått och rosa, dessa kallas fantasifärger. Klara diamanters färgskala är graderad från helt färglös till ljust gul. Skillnaden från en grad till en annan är hårfin, vilket också framgår av antalet grader inom varje färgklass. Färgen är också en faktor som påverkar kvaliteten av en diamant. Ju mer åt den vita färgen, desto mer lyster har diamanten och kvaliteten är då högre.

Gemma AB Eric Gewers

 

Vi arbetar bara med kvaliteten Top Wesselton VVS

Guldsmed Björn Nilsson butik

Ladda ner och läs om våra diamanter som PDF – klicka här


Kontakta oss